
Wat is de WCAG?
WCAG staat voor "Web Content Accessibility Guidelines," oftewel "Richtlijnen voor toegankelijkheid van Webcontent." Deze richtlijnen zijn ontwikkeld door het World Wide Web Consortium (W3C) om webontwikkelaars en -ontwerpers te helpen bij het maken van content die voor iedereen bruikbaar is. De richtlijnen zijn onderverdeeld in vier principes die allemaal richtlijnen en testbare succescriteria hebben:
- Waarneembaarheid
- Bedienbaarheid
- Begrijpelijkheid
- Robuustheid
Binnen de WCAG kan de content op drie niveaus zitten: A, AA & AAA. Niveau A heeft 30 succescriteria, niveau AA voegt hier 20 aan toe en niveau AAA nog eens 28. Niveau A is altijd noodzakelijk, AA is wenselijk en voor overheidsinstanties verplicht, en AAA is optioneel. Bij Rebel:it streven wij ernaar altijd aan niveau AA te voldoen.
Hoe pakken wij dita an?
Bij Rebel:it houden onze designers in de beginfase al rekening met de WCAG. Vooraf vragen we aan klanten hoe belangrijk zij de toegankelijkheid vinden en op welk niveau ze aan de WCAG willen voldoen. Op basis hiervan hebben we een checklist met waar de website aan moet voldoen, die we regelmatig tijdens het ontwerpen erbij pakken. Daarnaast maken we bijvoorbeeld in Figma gebruik van verschillende plug-ins die letten op kleurcontrast, kleurenblindheid en lettergrootte.
Toegankelijkheid betekent ook dat de website of applicatie op alle apparaten gebruikt moet kunnen worden. Daarom zorgen onze developers ervoor dat wat zij maken ook goed schaalt op verschillende apparaten. Daarnaast zorgen we ervoor dat de pagina’s juist zijn opgebouwd en maken we gebruik van goede alt-teksten voor afbeeldingen. Op deze manier kunnen slechtzienden aan de hand van hulpsoftware ook onze websites en applicaties gebruiken. Ook kan er altijd met een toetsenbord door de websites worden genavigeerd.
Up-to-date blijven
Om altijd up-to-date te blijven met nieuwe WCAG-updates houden we w3.org regelmatig in de gaten. Momenteel zijn we bij WCAG 2.2, maar er wordt al gewerkt aan WCAG 3. Hiervan staat al een draft online die af en toe wordt geüpdatet. WCAG 3 zal makkelijker te begrijpen zijn, aan nog meer gebruikersbehoeften voldoen en flexibeler te gebruiken zijn bij verschillende vormen van webcontent. Aan de structuur van de WCAG zullen wat aanpassingen worden gemaakt, net als het conformiteitsmodel en de scope. De scope zal nog breder worden en verder gaan dan alleen webcontent.
Ben jij nu benieuwd wat wij voor jouw website, app of andere software kunnen doen om dit niet alleen toegankelijker te maken voor mensen met een beperking, maar ook gewoon gebruiksvriendelijker voor iedereen? Neem dan snel contact met ons op! Dan bespreken we met een kop koffie wat wij voor jou kunnen betekenen